Russian (CIS)English (United Kingdom)Lithuanian

AROMATINGASIS grybas

lentinus_edodes   

Aromatingasis grybas (Šiitake, Siangu, juodasis grybas, Lentinus edodes) taip vadinamas dėl ypatingo skonio ir spalvos. Visame pasau­lyje jis žinomas dar vienu pavadinimu - miegančiojo Budos grybas. Senovės Japonijoje vienuoliai specialiais mediniais plaktukais stukseno į medį, ant kuriuo augo šis grybas, vieninteliu tikslu - prikelti „miegantį micelį", taip pat ir Budą, kad jis nepamirštų suteikti Šiitake nepaprastų gydomųjų savybių.

    Šiitake gydomosios savybės taip pat unikalios - tai patvirtina dau­giatūkstantinė fungoterapijos istorija ir daugybė Europoje, Amerikoje ir Azijoje atliktų klinikinių tyrimų. Biochemikams šis grybas tapo sensacija, nes vienu metu buvo atrasti du dalykai: pirmą kartą išskirtas polisacharidas lentinanas, pasižymintis unikalu nuo vėžio apsaugančiu poveikiu, kurio neturi nė vienas kitas augalas, bei „grybų fitoncidais" pavadinti lakieji junginiai, pajėgūs kovoti su įvairiais virusais, pradedant „nekaltais" rinovirusais (slogos virusu) ir baigiant ŽIV. Lentinanas var­tojamas gydant sergančiuosius vėžiu kaip kompleksinė priemonė, kuri stabdo įvairių navikų vystymąsi ir užkerta kelią metastazėms, kadangi aktyvina imuninę sistemą (Moriya, 1984m.) Lentinanas jungiasi prie limfocitų paviršiaus arba specifinių kraujo plazmos baltymų, kurie aktyvina makrofagus, T-pagalbininkus, T-naikintojas ir kitas raumenines arba liaukines ląsteles. Šie aktyvinimo mechanizmai padidina antikūnų, interleukinų (IL-1, IL-2, IL-12) ir u interferonų kiekį. Taigi, nuo vėžio apsaugantis lenlinano poveikis pasireiškia tuo, kad jis susti­prina organizmo imunitetą. Imunomoduliuojamasis šio polisacharido poveikis praplečia jo vaitojimo galimybes, jis yra vartojamas esant įvairioms imunodeficito būklėms. Vartojant juodąjį grybą, atsinaujina sumažėjęs imunokompetentinių ląstelių aktyvumas. Kartu atsinaujina ir T-pagalbininkai, kurie didina aktyvintųjų makrofagų bei antigenui specifinių citotoksinių T-limfocitų kiekį, stiprina imunokompetentinių. ląstelių sąveiką. Taigi, polisacharido lentinano veikimo rezultatas yra imuniteto korekcija.

    Be to, Šiitake turi nepaprastą galią mažinti cholesterolio kiekį, normalizuoti kraujospūdį, slopinti patogeninę organizmo florą. Tai puikus imuninės sistemos reguliatorius ir gera peršalimo bei virusinių ligų profilaktinė bei gydymo priemonė.

    Šis grybas naudingas ir sergantiesiems cukriniu diabetu, nes mažina cukraus kiekį kraujyje. Jei ligonis yra priklausomas nuo insulino, šis grybas taip pat tinka, ypač siekiant išvengti kraujagyslių komplikacijų.

    Apskritai, šis aromatingasis grybas pasižymi plačiu gydomųjų savybių spektru.