Russian (CIS)English (United Kingdom)Lithuanian

Grybas LINČŽI

ganoderma_liucidum-linczi   

 Grybas Linčži (Ling-ši, Reiši, tikrinis blizgutis, Ganoderma lucidum) auga ant šaknų bei kai kurių rūšių medžių nuverstų kamienų.

Linčži grybą vadina „nemirtingumo grybu". Tradicinėje kinų medicinoje Linčži yra gavęs aukščiausią įvertinimą, nes jo veikimo spektras yra labai platus, be to jis nesukelia šalutinio poveikio.

    Cheminė grybo sudėtis ypatinga. Baltymuose yra visų nepakeičiamųjų ir labiausiai paplitusių pakeičiamųjų aminorūgščių bei amidų. Riebaluose daugiausia yra polinesočiųjų riebalų rūgščių. Grybuose daug vitaminų (daugiausia C ir D) bei mineralų (kalcio, fosforo bei geležies). Palyginus su kitomis vaistažolėmis, Linčži sudėtyje yra aktyviau veikiančių polisacharidų. Tik šios rūšies grybai yra triterpenoidų grupės (ganoderų rūgščių) šaltinis, kurių molekulinė struktūra panaši į steroidinių hormonų. Ganoderų rūgštys pasižymi antialerginiu poveikiu ir pagerina deguonies pasisavinimą.

    Tyrimai parodė, kad vaistinių grybų apsauginis priešvėžinis veikimas yra susijęs su juose esančiais polisacharidais bei riebalų substancijomis, kurios, tikėtina yra ergosterinai. Nuo daugelio kitų vaistinių grybų Linčži išsiskiria tuo, jog turi ne tik veikliųjų nuo vėžio apsaugančių polisacharidų, bet ir vadinamųjų terpenoidų. kurie didi­na atsparumą stresui, skatina superoksidismutazės veikimą, neleidžia kauptis laisviesiems radikalams. Specifinis polisacharidų poveikis pasireiškia tuo, kad aktyvinami makrofagai ir T-limfocitai, stimuliuo­jamas interferonas ir apskritai pagerėja ląstelinis imuninis atsakas. Šie grybai neveikia žmogaus toksiškai ir medicinos požiūriu yra saugūs. Pažeistos imuninės sistemos atnaujinimas (taip pat ir sergant AIDS) bei apsaugantis nuo vėžio poveikis priklauso nuo Linčži grybo vartojimo trukmės.

    Linčži kartu yra tonizuojamasis ir adaptogeninis preparatas. Jo tonizuojamasis poveikis stiprina organizmą, o adaptogeninis - pade­da įveikti stresą. Linčži yra tikras adaptogenas, gerinantis sveikatą ir normalizuojantis organizmo funkcijas. Jis ne tik sustiprina kai kuriuos sergančiųjų vėžiu imuninio atsako komponentus, bet ir slopina patolo­ginius imuninės sistemos pokyčius, sergant autoimuninėmis ligomis. Šiuolaikiniai laboratoriniai bei klinikiniai tyrimai nustatė uždegi­mą slopinančias, antivirusines, antimikrobines, antialergines bei nuo vėžio apsaugančias Linčži grybo savybes. Ypač reikšmingu gydomuoju veikimu Linčži grybas pasižymi gydant sergančiuosius kvėpavimo takų ligomis (lėtiniu bronchitu, bronchine astma ir kt.).

    Galima daryti išvadą, kad Linčži grybas pasižymi 4 pagrindinė­mis gydomosiomis savybėmis. 

  • Pirma - stiprus apsauginis priešvėžinis veikimas. 
  • Antra - tinkamas vartoti sergantiesiems alerginėmis ligomis. Amerikos Vėžio institute buvo tiriama cheminė Linčži grybo sudėtis ir padarytas labai reikšmingas atradimas: aptikta medžiaga, pavadinta lanostanu, kurį stabdo antikūnių susidarymą, šiuo metu sergantieji bronchine astma, atopiniu dermatitu bei kitomis alerginėmis ligomis išsigydo Linčži grybu. 
  • Trečia - nustatytas teigiamas šio grybo prepa­ratų poveikis sergantiesiems įvairiomis plaučių ligomis. 
  • Ketvirta - šis preparatas padeda gydyti širdies ir kraujagyslių ligas.